
Grzyby najlepiej grillować lub przygotować w mikrofali
22 maja 2017, 10:00Grzyby są pełne cennych składników odżywczych, a hiszpańscy naukowcy dowodzą, że najlepszym sposobem na ich wykorzystanie jest przygotowanie grzybów w kuchence mikrofalowej lub na grillu.

Norweski statek samosia
11 maja 2017, 05:22W drugiej połowie 2018 r. Norwegia planuje zwodować i zacząć użytkować pierwszy autonomiczny, w pełni elektryczny statek towarowy. Oszczędność to ponoć aż 40 tys. kursów ciężarówek rocznie.

Uratowano ostatnie żywe zwierzęta z zoo w Mosulu
11 kwietnia 2017, 11:01Z prywatnego zoo w zajętym przez ISIS Mosulu uratowano odnalezione w lutym, żyjące w strasznych warunkach ostatnie zwierzęta - lwa Simbę i niedźwiedzicę Lulę. Porzucone, były nadal zamknięte w klatkach i pokryte ekskrementami.

Dziurawy układ SoC WiFi obecny w wielu modelach smartfonów
6 kwietnia 2017, 07:37Gal Beniamini, pracujący w Google'owskim Project Zero, odkrył poważną lukę w układach WiFi SoC Broadcoma. Dziura występuje w kościach, które są używane we wszystkich modelach iPhone'ów od iPhone'a 4, w wielu iPadach oraz licznych androidowych smartfonach i tabletach, w tym w Google Nexus i Samsung Galaxy

Nie trzeba grupy, wystarczą pojedyncze bakterie z nieznanymi dotąd enzymami
23 marca 2017, 13:33Nawet pojedyncze bakterie mikrobiomu jelit mogą rozkładać (depolimeryzować) najbardziej złożone węglowodany.

Wiadomo, który etap produkcji chleba najbardziej obciąża środowisko
1 marca 2017, 12:46W wielu częściach świata chleb jest podstawowym produktem spożywczym. Nic więc dziwnego, że naukowcy postanowili się przyjrzeć wpływowi środowiskowemu bochenka chleba i sprawdzić, na którym etapie jego produkcji powstaje najwięcej gazów cieplarnianych.
Guz z nad wyraz dobrze rozwiniętym mózgiem
10 stycznia 2017, 11:21Podczas usuwania wyrostka robaczkowego (appendektomii) chirurdzy z Shiga Medical Centre for Adults znaleźli i usunęli z jajnika 16-letniej pacjentki ok. 10-cm guz. Badanie histopatologiczne ujawniło, że to potworniak dojrzały z naprawdę dobrze rozwiniętym mózgiem, kośćmi czaszki i włosami.

Piwo dostosowane do DNA
30 grudnia 2016, 14:08Londyński browar Meantime Brewery oferuje klientom najbardziej spersonalizowane piwo świata. Za pomocą profilowania genetycznego dostosowuje się je do kodu DNA, a dokładnie do cech fizjologicznych i preferencji danego człowieka. Usługa kosztuje, bagatela, 25 tys. funtów (ok. 30.550 dol.).

Perły jaskiniowe z zamku Książ
29 grudnia 2016, 13:44Michał Banaś z Instytutu Nauk Geologicznych Polskiej Akademii Nauk w Krakowie odkrył w korytarzu prowadzącym do podziemi wałbrzyskiego zamku Książ perły jaskiniowe.

Prozdrowotne lody na poprawę osiągów
31 października 2016, 19:32Włoski kardiolog Valerio Sanguigni stworzył i opatentował lody o udowodnionych właściwościach prozdrowotnych, w tym poprawiające osiągi sportowe.